Saturday, 14 December 2013



JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN SAHKLEE
Pengambilan Vitamin tidak sama sekali seperti ubat. Boleh di adjust mengikut keadaan individu. Suppliment diambil selepas makan (after meal)

Vitamin B - 1 biji pagi
Vitamin C - 1 biji tengah hari
Vitalea - 1 biji pagi
Ostematrix - 4 biji sebelum tidur
Zinc - 1 biji pagi
Omega - 1biji pagi
GLA - 1biji pagi, 1 biji malam
Vitamin-E - 1 biji sebelum tidur
Lecithin - 3 biji lepas lunch, 3 biji lepas dinner
Alfalfa diambil mengikut kesesuaian (untuk slimming - 3biji lepas lunch, 3biji lepas dinner) Alfalfa(untuk ibu menyusu - masa yg terbaik ialah selepas pam, diambil bersama ESP)
ESP - Cara minum ambil 1 sudu besar ESP dan bancuh dalam segelas air, dan minum 3x sehari.* ESP boleh dibancuh dalam apa jua minuman kecuali air panas dan air berkafein. Air panas akan menyebabkan protein mati dan tiada lagi zat untuk diserap* ESP disyorkan ambil 3 sudu besar sehari.
Garlic - 2 biji lepas lunch dan pastikan amik makanan yg berat kerana garlic mencairkan darah
Nutriferon seminggu sepeket kecuali sakit setiap hari.
Cara pengambilan Mealshake:
Anak 1-2 tahun: 1 sudu kecik, 5x seminggu
3-5 tahun : 1 sudu kecik setiap hari (1x sehari)
6 tahun ke atas: 1 sudu kecik, 2x sehari
12 tahun dan dewasa: 1 sudu besar, 2x sehari

**Sila jarakkan pengambilan suppliment 2jam dengan sebarang ubat-ubatan atau jamu2

Boleh hubungi saya di 017-9345870 untuk dapatkan suppleman Shalee serta dapatkan konsultansi percuma untuk pelanggan saya sahaja.....

Terima Kasih

Friday, 13 December 2013

\\

alhamdulillah,,setelah saya menggunakan produk shaklee, saya telah jatuh cinta dgn keberkesannanya serta ianya dapat menjana pendapatan sampingan...untuk sama berkongsi , jom sertai Shaklee kerana bukan sahaja kita beroleh kesihatan, malah boleh menambahkan pendapatan..jom sertai..

HUBUNGI 017-9345870 (WATIE)
LIKE moh sihat.untuk dapatkan konsultansi percuma dari saya...




Terima Kasih



"OMEGA GUARD" SEMUA DALAM SATU


Anda tentu mahukan keluarga anda berada dalam keadaan yang sihat sejahtera.Jadi apalah salahnya jika kita laburkan sedikit wang untuk kesihatan keluarga kita kan? tak salah jika kita ingin mencuba,,,Disini saya ingin berkongsi dgn anda tentang 25 kelebihan OMEGA GUARD  untuk seisi keluarga anda:

~Omega Guard boleh mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita.
~Mencegah saluran darah daripada tersumbat
~Mengurangkan sakit kepala
~Meningkatkan perkembangan memori janin dan kanak-kanak
~Meningkatkan sistem imun tubuh badan dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
~Boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis
~Membantu menyihatkan paru-paru
~Membantu menentang  kanser paru-paru, payudara,prostat dan kolon.
~Membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
~Mengurangkan demam, bronkitis,lelah,hepatitis dan SLE.
~Sangat bagus untuk ibu hamil kerana ia membantu tumbesaran dan        perkembangan otak janin
~Mengurangkan risiko penyakit jantung
~Mengawal masalah obesiti
~Mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolesterol LDL
~Dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
~Merendahkan paras kolesterol
~Mengekalkan tekanan normal darah
~Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
~Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
~Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
~Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi lebih baik
~Memelihara fungsi-fungsi sendi
~Mencegah penyakit gout
~Mencegah insomnia
~Mengurangkan tekanan emosi

===========================================
hubungi 0179345870 (watie) untuk dapatkan harga menarik di samping konsultansi percuma untuk pelanggan saya...
===========================================



Terima Kasih

Thursday, 12 December 2013




Jom kita baca sejenak tentang keajaiban ibu mengandung...


 Ibu yang sedang mengandung tentu ingin tahu apa yang sedang dilakukan oleh bayinya di semasa di dalam rahim. Tentu tertanya-tanya bagaimana pergerakan bayi dalam rahim sehingga ibu kadang kala terasa geli ditendang manja oleh kaki comel dari dalam.

 Bayi anda meringkuk rapat di dalam rahim, dilapik oleh cecair amnion (air ketuban) yang mengelilingnya. Dia bergantung sepenuhnya kepada plasenta untuk mendapatkan bekalan makanan dan oksigen serta membuang bahan buangannya.

 Plasenta membekalkan nutrien yang diperlukan oleh bayi. Hampir semua bahan yang masuk badan anda, sama ada baik atau buruk, ditapis melalui plasenta untuk dibekalkan kepada bayi.

 Bayi menghisap ibu jari dan menelan air ketuban yang mengelilinginya lalu mengalirkan air itu keluar dari badan sebagai air kencing. Kadangkala bayi minum terlalu banyak cecair tersebut dan tersedu. Bayi membuat pergerakan bernafas dengan dadanya, berlatih untuk persediaan hidup di luar rahim.

 Air ketuban juga berfungsi mengawal suhu badan bayi serta melindunginya daripada jangkitan dan hantukan yang tiba-tiba. Bayi menendang dan menumbuk serta ada kalanya membuat balik kuang.

 Bayi tidur dan bangun secara tidak tetap. Bayi mungkin paling aktif ketika anda cuba hendak tidur. Jadi, tidak hairanlah kalau anda tidak selesa untuk tidur kerana bayi asyik bergerak aktif dalam perut.

Terima Kasih

Monday, 9 December 2013

Vitamin untuk Kanak-kanak yang menghidap ASTHMA..



Penyakit Asma atau lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas. Ini adalah kerana ketika pesakit diserang asma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit. Pesakit asma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas, dan sukar untuk bersenam. Ketika otot mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Apabila ini terjadi,paru-paru akan berkurangan udara

Menurut kajian, jumlah kanak-kanak diserang penyakit asma adalah 10 hingga 20 peratus. Selalunya, penyakit ini tidak boleh diubati. Tapi, biasanya kanak-kanak akan sembuh apabila usia meningkat. Bagi kanak-kanak yang menghidapi asma sederhana, serangan ini akan hilang apabila mencapai usia lingkungan 12 hingga 13 tahun. Manakala, 50 hingga 60 peratus akan sembuh apabila mencapai usia 20 hingga 25 tahun. Sementara, 20 peratus lagi akan mendapat asma berterusan dan hanya sebilangan kecil saja yang akan sembuh.


Tanda-tanda asma;
  1. Seringkali pesakit akan mengalami sesak nafas dan selalunya ia berlaku disebabkan rangsangan luar. Sekiranya ia berlaku kepada bayi, anda akan lihat pernafasannya menjadi pantas.
  2. Sesak nafas juga sering disusuli dengan sejenis bunyi yang digelar‘wheezing’. Ia merupakan bunyi seperti wisel yang berada di anak tekak dan selalunya berlaku apabila mereka menghembuskan nafas berbanding menarik nafas.
  3. Pada waktu malam, mereka akan sering batuk-batuk. Cuaca yang sejuk merangsang batuk tersebut. Batuk tersebut digambarkan batuk yang berkahak.
  4. Kadang-kadang mereka juga akan mengadu sakit dada akibat kesukaran untuk bernafas.
 

    Apakah punca-punca dan Bagaimanakah 

    serangan ASMA ini berlaku...


    Serangan asma selalunya berlaku disebabkan rangsangan. Sama ada rangsangan dari luar mahupun dalam.
    1. Rangsangan alergen. Contoh-contohnya adalah seperti habuk, lipas, debu tungau dan sebagainya. Anda perlu lihat di kawasan rumah anda sama ada mempunyai karpet yang berdebu atau tingkap anda sering terbuka yang menyebabkan debu-debu luar sering masuk ke dalam rumah.
    2. Bulu binatang peliharaan. Rata-rata ramai yang memelihara kucing di mana bulu binatang-binatang ini sering merangsang serangan asma. Sekiranya keluarga anda mempunyai sejarah alergi, anda tidak digalakkan untuk membela binatang peliharaan yang berbulu seperti kucing.
    3. Pencemaran udara. Pencemaran udara tidak kira mahupun luar ataupun dalam boleh merangsang serangan penyakit asma. Sebab itu kalau boleh pastikan tingkap ditutup. Kadang-kadang ada juga di rumah berdekatan dengan kerja-kerja pembangunan yang membawa pencemaran udara ke dalam rumah. Di ulang, pastikan tingkap anda ditutup sekiranya rumah anda mudah terdedah dengan habuk mahupun segala bentuk pencemaran udara di luar.
    4. Cuaca. Cuaca juga tidak kurang penting dalam memainkan peranan dalam merangsang serangan asma. Selalu asma dikaitkan dengan cuaca sejuk. Terutamanya di waktu malam dan di awal pagi.
    5. Senaman. Senaman sememangnya baik untuk kesihatan, tetapi terdapat juga bukti yang menunjukkan serangan asma boleh berlaku ketika bersenam. Ia digelar ‘exercise-induced asthma’. Tetapi ia tidak bermakna anda tidak boleh bersenam. Anda masih lagi boleh bersenam sekiranya anda tahu bagaimana untuk mengawal asma anda.
    Siapa yang berisiko menghidap Asma????

    Penyakit asma boleh berlaku pada semua peringkat umur. Tetapi seringkali asma ini berlaku ketika kecil lagi. Orang yang berisiko tinggi untuk mendapat asma ialah keluarga yang mempunyai sejarah penyakit asma mahupun alergi. Sekiranya terdapat keluarga anda yang alergi kepada makanan laut misalnya, ahli keluarga anda juga turut berpotensi untuk menghidap asma. Sejarah ibu-bapa yang mempunyai asma meningkatkan kepada 3 hingga 6 kali ganda untuk anak menghidapi asma. Dari segi jantina, ia sering berlaku kepada lelaki ketika kanak-kanak.
    Di Shaklee salah satu supplemen yg boleh diamalkan untuk mereka yg asma dan lelah ini adalah OMEGA GUARD, Omega Guard ini adalah pati minyak ikan tulin yg diesktrak dr ikan laut dalam yg bersifat panas, cube bayangkan mcm mana ikan ni boleh hidup dalam lautan yg sejuk dgn tekanan yg sgt tinggi tu, Ini adalah kerana ikan ini mempunyai sifat anti freeze yg sgt tinggi


    Minyak ikan ini boleh diberi dari umur setahun, jika dikesan dr kecil ibu2 yg breasfeed boleh amalkan sebagai supplemen harian mereka, selain dr dapat mengurangkan serangan asma ia juga baik untuk perkembangan otak anak2 kita disamping ibu2 boleh berdiet sbb Omega ni juga salah satu agen membakar lemak terutamanya lemak2 tepu

    ***jom dapatkan produk ini dgn menghubungi saya Watie 0179345870 @ Like Moh sihat***




    Terima Kasih

    Friday, 6 December 2013



    13 KELEBIHAN LECITHIN


    Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’….dalam kata ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu ‘terapung’ dalam darah…dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran..


    ikuti 13 kelebihan Lecithin...
    Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan .. contoh buat kek…yg basic tu mcm tepung gula telur..kalo dak..tak jadi kek tu..haa gitulah.Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans …dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin…dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean… i likeee…Dan tgh2 mlm ni saya nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu.,.
    1. Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
    2. Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian… Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
    3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
    4. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
    5. Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
    6. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria.Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
    7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
    8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
    9. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema
    10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
    11. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
    12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
    13. Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan



    *Sebiji lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecithin..jadi kiralah sendiri yer brapa biji anda perlu mkn sehari.. :-)

    ***Hubungi /pm saya  watie 017-9345870 untuk dapatkan produk dan konsultansi percuma...Jom like "Moh Sihat"

    Terima Kasih

    Wednesday, 13 November 2013

    Jom Kenali Produk-Produk SHAKLEE..



    Umum sudah ketahui kebaikan produk Shaklee.Untuk mengetahunya jom kita sama-sama baca kandungan yang terdapat dalam setiap produk-produk  ini...


    ALFALFAZINC COMPLEXVIVIXVIT-CVITA-EVITALEAVITA-LEA FOR CHILDRENPEPPERMINT GINGER PLUSOSTEOMEGAGUARDNUTRIFERONMEALSHAKELECITHINJHTGLA- COMPLEXHERB=LAXGARLICDTXESPCOLLAGEN POWDERCINCH ENERGY TEA MIXCAROTOMAXB-COMPLEXALFALFA

    Terima Kasih

    Jom Kenali Produk Produk Shaklee




    ALFALFA


    Terima Kasih

    Monday, 11 November 2013

    Adakah susu anda merundum???
    Anda bekerja!!! tetapi masih ingin menyimpan stok utk bayi anda???
    Pernah berhenti menyusukan bayi anda tetapi ingin meneruskan penyusuan? Anda boleh mencuba set ini.

    Berminat???? call/sms 017-9345870

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

    Terima Kasih

    Monday, 28 October 2013




    PETUA CUCI BUAH PINGGANG



    Selama bertahun-tahun kita mengunakan buah pinggang dalam proses biologi badan, kandungan garam dan racun yang kita tidak tahu betapa banyak jumlahnya, dan kita tidak pernah mencucinya kecuali bagi yang bermasalah sahaja, tapi tahukah anda dengan hanya RM1.00, anda mampu mencuci buah pinggang yang banyak berjasa pada kita ini..



    Caranya mudah sahaja

    Beli seikat daun SUP,

    Cuci bersih-bersih...potong kecil2....masukkan kedalam periuk....masukan air bersih....

    Didihkan untuk sepuluh minit sahaja.....sejukkan....tapis dan masukkan kedalam botol yang sesuai dan disimpan dalam peti sejuk...

    Amalkan meminumnya segelas sehari.....Insyaaallah anda akan rasa perubahannya

    Segala kandungan garam dan racun2 akan dikumuhkan melalui air kencing.

    Daun SUP telah diketahui sebagai satu kaedah rawatan pembersihan yang terbaik untuk buah pinggang kita dan ia adalah semula jadi

    --------------------------------------------------------------------------

    Terima Kasih


    Jom Cuci Usus.....

    Berminat??? Call/sms/pm saya 017-9345870 (watie)

    Sy sedia membantu anda...
    Dah cuba Lecitin, alfalfa dan herb lax? Dont worry harga 3 ni sangat berpatutan.....
    Serius lega proses pembuangan sambil2 bakar lemak. Jom cuci usus!

    Terima Kasih

    Thursday, 17 October 2013

    assamualaikum...ermm...first time nk pose dalam blog..teruja you..jom kita sama sama baca produk yg boleh membuatkan anda kurus..

    Lecithin adalah produk favourite untuk pecahkan lemak dan nak kuruskan badan...

    Ramai betul pengunjung blog ni bertanyakan tentang produk melangsingkan badan, nak pecahkan lemak or nak kurangkan selera makan dan yang seangkatan dengannya...Ya..Shaklee ada Lecithin iaitu sejenis lemak(lemak..?) yang boleh membantu dalam memecahkan lemak..kenapa lemak? Lemak ini ialah sejenis lemak yang baik..hehe..bukan yang tak elok punya..Lecithin ini dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane..

    Jom baca ape kepentingan Lecithin ni..
     
    Kepentingan Lecithin :
    Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

    Kandungan Lecithin :
    • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
    • Kolin – satu komponen neurotransmitter.
    • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
    • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.
    Kegunaan Lecithin :

    PALING UTAMA
    • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
    • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
    • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
    • Membantu kawal paras triglycerides.
    • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
    • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
    PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
    • Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
    • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
    • Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.
    UNTUK KAUM TUA
    • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
    • Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.
    UNTUK PENGHADAMAN
    • Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman
    UNTUK SEL
    • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
    • Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita
    UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
     
    • Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

    Tetapi, untuk mendapatkan kesan yang lebih mengujakan ambil Cinch Shake bersama-sama dengan Lecithin.  InshaALLAH ianya dapat membantu anda yang ingin pecahkan lemak atau kurangkan selera makan.

    Terima Kasih

    © Moh Sihat | Template Designed by Blog Bingkisan Hati